8 съвета за успешен Фейсбук маркетинг

Фейсбук има над 2,3 млрд активни потребители всеки месец, правейки социалната мрежа страхотно място за правене на бизнес. И ако вие сте онлайн търговец, който смята че неговите потребители и бъдещи клиенти не са там, пак си помислете.

По данни на statista.com от Юни 2017г, в България активните потребители в социалната мрежа са били 3,7 милиона души като 19% от тях са на възраст между 18-24г. Прочетете цифрите отново – 3,7 млн! Няма друга социална мрежа, която да разполага с такъв голям обем от активни потребители.


В България за щастие цената за реклама във Фейсбук все още е ниска в сравнение с тази в Европа и Америка. Конкуренцията в бранша обаче се увеличава и вече доста малки и средни бизнеси започнаха да разбират, че Фейсбук е тяхната платформа.

От Smart DG сме извадили 8 съвета за успешен Фейсбук маркетинг:


1. Разучете аудиторията си

CONTENT is KING е общоприетото схващане в маркетинга, но посланието на една реклама е също от изключтелно значение. Преди да започнете каквато и да е дейност, седнете и напишете НА КОГО – КАКВО ще казвате. Продавате обувки/раници/тениски за младежи на маркови брандове? Не може в такъв случай да пуснете реклама към хора от 45г. и нагоре. Те просто не са вашите клиенти. А може би сте доставчик на бормашини, тогава определено жени до 22г. не са вашият таргет.


2. Дайте стойност на потребителя

Добре, вече знаем на кого ще рекламираме, но една от най-често срещаните грешки е да продавате без да сте дали. Създайте уникална оферта, предложете нещо безплатно или ги поканете на живо, където да им дадете карта за отстъпка в магазина ви. Накарайте ги да се почустват специални. Във Фейсбук хората скролват постоянно през фийда на своите приятели, близки, роднини и е нужно да им предложите нещо наистина ценно, за да се спрат на вас.


3. Забавлявайте ги!

Споделете смешно меме свързано с вашия бизнес или  видео на страницата ви, което да показва веселата страна на нещата. ХОРАТА ОБИЧАТ СМЕШНИ НЕЩА! Ангажирайки ги по този начин, те се чувстват една идея по близко до вас, а от ответната реакция може да бъде споделяне на тяхната страна и така – достигане до повече хора.


4. Не продавайте!

Нямаме предвид да харчите пари във Фейсбук просто за кеф, но силно препоръчваме първите ви реклами да не са насочени към директните продажби. Както по-горе споменахме, дайте стойност на потребителя и  те после ще ви върнат услугата като закупят нещо от вас.


5. Още ли нямате видео?

Видеата се превърнаха в най-мощния инструмент във Фейсбук. Предлагат най-добро съотношение цена-view и определено обхватът им е по-голям в сравнение с обикновенните имиджови реклами. Фейсбук се развива постоянно и направи създаването на видео през платформата доста лесно за потребителите и за бизнесите. Нужно е просто да отделите няколко часа да разучите функционалностите на Фейсбук видео, да подготвите правилните снимки  и послание.

SMART TIP: Вижте статията от Фейсбук за това как най-лесно да направите видео: https://www.facebook.com/business/m/how-to-create-videos


6. ВИНАГИ използвайте правилните размери!

За момент не си помисляйте да правите реклама за Website clicks или Carousel, която да не е в точния размер! Освен във Фейсбук, рекламата ви се разпостира и в партньорските приложения към социалната мрежа, Инстаграм, Месинджър и други. Друго важно е да споменем, че хората използват различни устройства – мобилни телефони, таблети, настолни компютри и т.н. Затова ако не сте направили визията за новата си реклама в точния размер, рискувате Фейсбук да я отреже от някоя страна и да изпише на някого вместо 15% OFF - 15% O, което сами разбирате изглежда непрофисионално и хората веднага ще скролнат надолу без да ви обърнат и капка внимание.

SMART TIP: Използвайте НОВИЯ размер 1080х1080 за Website clicks реклама и за Carousel реклама.


7. Брандирайте се!

„Ние нямаме лого, защото не желаем да даваме пари за излишни неща“. Този израз съм го чувал от много хора в бизнеса. След като ги попитам „Добре, а хората тогава как ви разпознават?“ следва гръмкия отговор „Нас ни знаят като...., не ни трябва лого за това.“ Страхотно! Вече сте си създали име, което само вашите приятели и роднини идентифицират с даден продукт. Но какво се случва, когато искате да достигнете до по-голяма маса от хора? Тогава как ще се сещат те за вас? Наскоро на улицата попаднах на един ситилайтс близо до спирка, където Coca-Cola бяха сложили само малка част от тяхното световно разпознаваемо лого и на човек дори не му трябваше и миг да се замисли кой е брандът. Създайте си идентичност. Слагайте логото си на всяка реклама.

SMART TIP: Когато подготвяте своята реклама, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО минавайте визията през тула на Фейсбук за текст: https://www.facebook.com/ads/tools/text_overlay. Изискването във Фейсбук е тя да НЕ минава 20% от самата снимка.


8. Следете и променяйте!

Много хора не обичат цифрите и статистиките, но това са едни от най-важните неща във Фейсбук. Те говорят на вас и вие трябва да им отвърнете. Следете коя реклама как се представя. Каква цена дава за клик? До колко хора е достигнала? Каква й е ангажираността? Когато откриете коя е вашата „златна кокошка“ – инвестирайте в нея повече.

Автор: Стефан Петров

За Стефан – обича да пътува по света като мечтата му е да посети всички европейски столици в Европа преди 30г. Занимава се с Дигитален маркетинг от 2016г. и от тогава не спира да броди из дебрите на рекламата и маркетинга. Харесва да чете книги на тази тематика като най-голямата му страст е Инфлуенсър маркетинга, а любимата платформа – Инстаграм.